
Popularne opakowanie typu doypack
Opakowania do żywności i produktów codziennego użytku przeszły w ostatnich latach ogromną transformację. Konsumenci oczekują od producentów rozwiązań wygodnych, ale także estetycznych i ekologicznych. W tym kontekście szczególną popularność zdobyły opakowania typu doypack. Są bowiem odpowiednio estetyczne i praktyczne. Dziś trudno wyobrazić sobie półki sklepowe bez charakterystycznych, stojących torebek. Opakowanie typu doypack znalazło szerokie zastosowanie.
Konstrukcja i funkcjonalność doypacka
Doypack to opakowanie foliowe o specjalnym, stabilnym dnie, które pozwala mu stać w pozycji pionowej. Dzięki temu produkty w nim zapakowane prezentują się atrakcyjnie na półkach. Jednocześnie nie wymagają dodatkowych elementów stabilizujących. To rozwiązanie idealne dla płynów, produktów sypkich, a nawet żywności o konsystencji pasty.
Dużą zaletą tego rodzaju opakowania jest możliwość zastosowania różnego rodzaju zamknięć. Najpopularniejszy jest doypack ze struną. Takie zamki strunowe pozwalają bowiem wielokrotnie otwierać i zamykać opakowanie. Stosuje się także korki i dozowniki, szczególnie w przypadku soków czy sosów. Dzięki temu doypack staje się wygodnym narzędziem do przechowywania i porcjowania produktu.
Dlaczego opakowanie typu doypack jest tak chętnie wybierane?
Współczesny konsument zwraca uwagę na praktyczność. Opakowanie doypack odpowiada na te potrzeby. Zajmuje bowiem mało miejsca w kuchni, można go łatwo zamknąć i schować. Dodatkowo pozwala na dłuższe przechowywanie produktów bez utraty jakości. W przypadku kawy, herbaty czy bakalii chroni aromat. Natomiast w przypadku produktów płynnych ułatwia ich bezpieczne przechowywanie.
Tego typu opakowania do żywności są także niezwykle wygodne w podróży. Lekkie, elastyczne i poręczne, idealnie nadają się do pakowania żywności turystycznej czy dań gotowych. Nic dziwnego, że coraz więcej marek decyduje się właśnie na takie rozwiązanie, widząc w nim sposób na spełnienie rosnących oczekiwań klientów.
Aspekt ekologiczny
Ogromnym atutem doypacków jest również mniejsze zużycie materiałów w porównaniu z opakowaniami szklanymi czy metalowymi. W logistyce oznacza to niższe koszty transportu i mniejszą emisję CO₂. W konsekwencji opakowania doypak ułatwiają zarządzanie przestrzenią magazynową. Na rynku się także doypacki w wersji nadającej się do recyklingu. Opakowania ekologiczne do żywności dodatkowo podnoszą atrakcyjność produktu w oczach świadomych konsumentów.